Resepi kek coklat kukus (mini) -boleh dapat 90 - 100 bj
Bahan A
500g Tepung gandum
200g Coco powder
2 sd teh Baking powder
2 1/2 sd teh Sodium bicarbonate
1 sd teh Garam halus
Bahan B
4 bj Telur grade A
700g gula kastor/halus
1sd teh Esen vanilla
Bahan C
1 tin Susu cair
1 mug /300g Minyak masak
Bahan D
2 atau 3 cawan Air panas
Bahan E (hiasan)
Coklat masak (cairkan dulu + butter/majerin)
Coklat rice
Cara-cara
1. Ayak bahan A dahulu kecuali garam, ketepikan seperti gambar 1.
2. Pukul bahan B sampai kembang (max speed) atau lebih kurang lima minit seperti dlm gambar 2.
3. Kemudian masukan bahan C, pukul lagi (medium speed) seperti dlm gambar 3.
4. Kemudian masukan pula bahan A sedikit-sedikit pukul pada kelajuan perlahan, masukan bahan A sehingga habis seperti dalam gambar 4.
5. Setelah sebati matikan mixer, masukan air panas. Masukan 2 cawan dulu air panas, kalau nampak macam pekat sangat barula tambah 1/2 atau 1 cawan lagi air panas (agak-agak la) kacau menggunakan senduk perlahan-lahan sehingga adunan betul-betul sebati seperti dalam gambar 5.
6. Setelah sebati masukan adunan ke dalam acuan untuk dikukus seperti dalam gambar 6, pastikan peralatan untuk mengukus telah tersedia (air dlm periuk kukus betul2 dah mendidih).
7. Kukus kek selama 20 minit atau sehingga masak seperti dalam gambar 7.
8. Setelah masak, keluarkan kek dari acuan (dlm keadaan suam2 jgn spi kek tu sejuk takut nanti kek melekat pd acuan).
9. Bila dah sejuk sapukan dengan coklat masak seperti dalam gambar 8, kemudian taburkan dengan coklat rice seperti gambar 9 dan 10. (Kalau rasa macam banyak sangat adunan tu boleh bahagikan sukatan kepada 2, so boleh dapat dlm 50 biji)
Selamat mencuba :-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment